MĂRTURII

INTERVIU CU DANIEL LABĂ

Înscris START-UP 4 DIASPORA

Tinerii nu sunt viitorul. Ei sunt prezentul

Noi speranțe, alte așteptări de la viitor, un nou mod de a percepe propria cariera, acasă, sunt câteva dintre motivele pentru care românii plecați în străinătate decid să aplice pentru finanțarea europeană nerambursabilă în valoare de până la 40.000E, oferită prin Proiectul Start-up 4 Diaspora. În rândurile ce urmează, vă vom prezenta un interviu în care discutăm cu și despre tinerii noștri ce au decis să părăsească granițele tării, odată cu finalizarea studiilor, dar care acum se gândesc să se întoarcă acasă, acolo unde plănuiesc, cu multă determinare, să pună pe picioare propria afacere cu sprijinul Start-up 4 Diaspora.

Vi-l prezentăm pe Daniel, un tânăr din Focșani plecat în Italia, care împins de dorința de a-și construi viitorul în România, a decis să aplice pentru finanțarea europeană, pentru deschiderea unei afaceri într-un domeniu ce îl pasionează. Povestea lui Daniel, este cu siguranță un exemplu de urmat pentru toți, în special pentru tinerii care au plecat din țară și se gândesc să se întoarcă acasă. El ne demonstrează că trebuie să ne depășim frica de eșec și să facem primul pas către concretizarea așteptărilor noastre în România.

Daniel, suntem curioși să te cunoaștem. Ce ar trebui să știe despre tine românii care vor citi acest articol ?
“Sunt o persoana modestă, care muncește din greu și care își stabilește obiective realiste în mod constant. Odată ce mi-am definit obiectivele, fac tot posibilul pentru a le îndeplini

De cât timp ești plecat din România?
Sunt plecat de 3 ani din România și la fel ca mulți alți români, am plecat din țară pentru un loc de muncă mai bine plătit și pentru a-mi putea face un viitor mai bun.

Cum ai aflat de proiectul START-UP 4 DIASPORA?
Am aflat de proiect în urma unui reportaj al TVR 1 Internațional care vorbea despre evenimentul SU4D organizat la Madrid. La eveniment participase și o fostă colegă de școală, implicată în proiect, care m-a îndrumat să mă înscriu.

Care a fost motivația ta atunci când te-ai înscris în proiect?
Am decis să mă înscriu în acest proiect dintr-un motiv cât se poate de simplu: vreau să mă întorc, să muncesc și să trăiesc în țara mea. Nicăieri nu este mai bine ca acasă: realizezi frumusețile și oportunitățile țării tale doar atunci când te îndepărtezi de ea și te lovești de realitatea străinătății.

De ce îți dorești să devii antreprenor în România?
Îmi doresc să devin antreprenor în România fiindcă sper la un viitor mai bun, pentru mine, pentru familia mea și prin urmare, pentru țara mea. Fiecare dintre noi trebuie să pună o cărămidă la consolidarea economiei României.

Ce așteptări ai în ceea ce privește afacerea pe care intenționezi sa o înființezi în România?

Sunt realist când spun că așteptările mele de la România nu sunt prea mari. În schimb, România are așteptări de la mine, de la tinerii ce au plecat în străinătate. Eu sper să reușesc să îmi îndeplinesc visul, putând astfel să am ulterior așteptări de la țara mea.

Ce le-ai transmite românilor care se gândesc să își deschidă o afacere proprie în țară?
Încrederea că ai o șansă, că poți reuși, optimism, dar și o doză importantă de realism sunt condițiile principale dacă dorești să pornești pe acest drum. Sunt sigur că un astfel de proiect este cea mai potrivită rampă de lansare pentru toți cei care realmente își propun să aibă o carieră de antreprenor în România.

Și tu te gândești să îți deschizi o afacere în România? Atunci nu ezita să te înscrii în proiectul Start-up 4 Diaspora: suntem aici ca să te susținem în toate demersurile conceperii planului tău de afaceri!

 

INTERVIU GABRIELA IONESCU

Înscris START-UP 4 DIASPORA

În perioada 10-11 februarie, echipa proiectului Start-up 4 Diaspora a poposit la Roma, acolo unde am fost onorați să întâlnim români motivați și mai ales dornici să discute despre șansa lor de a-și deschide o proprie activitate în România.

În acest context, am cunoscut-o pe doamna Gabriela Ionescu care a ales să facă primul pas către o carieră de antreprenor, înscriindu-se în proiectul START-UP 4 DIASPORA.

Povestea ei poate fi povestea fiecăruia dintre noi, de aceea am ales să împărtășim din experiența sa, ce poate fi o sursă de inspirație pentru cei ce se gândesc să își deschidă o afacere în România.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră. Ce ar trebui să știe despre dumneavoastră românii care vor citi acest articol ? 

Mă numesc Maria Gabriela Ionescu, am 35 de ani și sunt din orașul Curtea De Argeș, unde am locuit până la vârsta de 19 ani. Sunt pasionată de sport, lectură, călătorii și plimbările în aer liber.”

De cât timp sunteți plecată din România și ce v-a determinat să luați această decizie? 

Am venit în Italia în octombrie 2002, în vacanță, la o prietenă. În acea perioadă, eram studentă în anul doi la Universitatea C-tin Brâncoveanu din Pitești și am decis sa îngheț acel an pentru a vedea ce oportunități oferă Italia. M-am îndrăgostit imediat de Roma, un oraș plin de frumusețe, istorie dar și de multe oportunități. Am hotărât să-mi caut un job pentru a mă putea întreține. Am lucrat ca baby-sitter pentru multe familii. Iubesc copiii și lumea lor, de aceea am decis sa fac un curs pentru a putea lucra într-o grădiniță. De aici am început să visez la o grădinița a mea sau un spațiu unde copiii să fie motivul serviciului meu.  

Deși am căutat îndelung să pun bazele unui AfterSchool, aici în Italia, până acum, acest lucru nu a fost posibil. De îndată ce am aflat de fondurile europene oferite prin Start-up 4 Diaspora, în România, m-am gândit că aceasta va fi șansa mea să îmi realizez visul, acasă.”

Cum ați aflat de proiectul START-UP 4 DIASPORA?

Despre proiect am aflat prin intermediul internetului mai exact, Facebook. M-am înregistrat la conferință și am participat la eveniment.”

V-am cunoscut la Roma și știu că sunteți o persoană foarte determinată. Care a fost motivația dumneavoastră atunci când v-ați înscris în proiectul Start-up 4 Diaspora?

Motivația mea provine din dorința de a-mi îndeplini un vis pentru care am depus eforturi constante în ultimii ani. La evenimentul organizat la Roma, am avut ocazia sa ascult femei antreprenor de succes din România, ceea ce mi-a dat un motiv în plus să le urmez exemplul. Astfel, am decis să fac primul pas, iar astăzi sunt înscrisă în proiectul Start-up 4 Diaspora.”

De ce vă doriți să deveniți antreprenor în România?

Pentru mine, a deveni antreprenor în România înseamnă șansa de a aduce un pic din tradițiile și cunoștințele acumulate în acești ani pe meleaguri străine. Mai mult decât atât, a avea o activitate proprie îmi va da un motiv real pentru a mă întoarce acasă, alături de familia mea.

Care sunt așteptările dumneavoastră  în ceea ce privește afacerea pe care intenționați s-o înființați în România?

Îmi doresc să contribui la dezvoltarea și schimbarea României. Dacă voi reuși să fac acest lucru, chiar și într-o mică măsură, va fi  o mare onoare pentru mine. Sunt la o vârsta la care mă consider destul de matură pentru a lua decizi și destul de tânăra ca să le pot realiza.”

Ce le-ați transmite dumneavoastră românilor care se gândesc să își deschidă o afacere proprie în țară?

Doresc tuturor românilor, din orice colț al lumii, să-și urmeze visurile și să lupte pentru realizarea acestora. Mult succes tuturor celor ce au decis la fel ca mine sa facă acest pas.

Dacă și tu te gândești să îți deschizi o afacere în România, nu ezita să te înscrii în proiectul Start-up 4 Diaspora: întreagă echipă de specialiști va fi la dispoziția ta pentru a te ajuta, pas cu pas,  să îți îndeplinești visul de a deveni antreprenor!

(30 aprilie 2018 – interviu realizat de Elena Giorgiana Ionescu, expert recrutare și selecție grup țintă)